Domuz yagi katkili ürünler CODLAR ANBALAZLARDA YAZAR
Bu liste İslam’ın yenmesini haram kıldığı domuzdan elde edilen katkı maddelerinin kod numaralarını ve isimlerini içermektedir.
Batılılar ve ülkemizdeki onların temsilcileri tarafından piyasadaki bir çok ürüne bu katkı maddeleri katılmaktadır.
Aldığınız ürünlerin üzerindeki ihtiva maddeleri kısmını bu liste ile karşılaştırınız. Eğer isim veya kod numaraları bulunuyorsa bu mamullerde domuz yağı bulunmaktadır yenmesi,alınması, satılması haramdır.
DOMUZ YAĞI İHTİVA EDEN KATKI MADDELERİ
Graise animale jelatin (gelatine), rennet,(cheese),giycino, lausine osysrcarin, spermaceti,giycerol,popelin
E-100 E-142 E-334 E-471 E-491 E-904 E-102 E-152 E-335 E-472 E-492 E-920 E-103 E-153 E-336 E-473 E-493 E-921 E-110 E-210 E-337 E-474 E-494
E-111 E-213 E-420 E-475 E-495 E-120 E-214 E-430 E-476 E-542 E-123 E-226 E-431 E-477 E-550 E-124 E-234 E-432 E-478 E-570 E-125 E-262 E-433 E-480 E-572 E-126 E-270 E-434 E-481 E-591 E-127 E-280 E-435 E-482 E-631 E-128 E-325 E-436 E-483 E-632 E-140 E-326 E-442 E-488 E-633 E-141 E-327 E-470 E-489 E-635
“Öyleyse Allah’ın sizi rızıklandırdığı şeylerden helal (ve) temiz olanlarını yiyin eğer O’na kulluk ediyorsanız Allah’ın nimetine şükredin ” (Nahl/114)
Mesela,E441 rumuzu ile bizim gıda maddelerinin üretiminde de kullanılan jelatin (kollagen,gelatin) isimli katkı maddesi hayvani menşeilidir.Türkiye’de ilaç fabrikalarında üretilen ilaçlardan bazılarında kullanılan kapsüller,jelatinden yapılır ve dış ülkelerden ithal edilir.Avrupa ülkelerinde,kendi gıda tüzüklerinde herhangi bir sınırlama olmadığı için mezbahanelerden karışık olarak aldıkları domuz,sığır,koyun deri parçaları ve kemikleri fabriklalarında işleyerek jelatin elde edilir.Daha sonra bu jelatin kapsül haline getirilir.Bir müslüman bu konuda ne yapacaktır?Yine piyasada,hatta SSK hastanelerinde yaygın olarak verilen öksürük şurublarında açıkça 60 mgr. Alkol bulunduğu yazılıdır.Müslüman bu şurubu kullanacak mı?Alkolsüz öksürük şurubu isteme hakkı yokmudur?Üretici firmalar ve başta devlet olmak üzere bu halkın inançlarına saygı göstererek alkolsüz öksürük şurubu yapmanın yolunu bulmak zorunda değil midir?
Yine,margarinlerden,unlu gıda maddelerine varıncaya kadar katkı maddesi olarak kullanılan E471,E472a-f rumuzlu Mono ve Digliseritler,hayvani yağ asitlerinden de,bitkisel yağ asitlerinden de elde edilebilmekte.Ancak ithalatta bu ayrıntı incelenmemekte gıda maddelerinin etiket ve ambalajlarında da ayrıntı verilmemektedir.
Diğer bir misal E921 Cystein/Cystin rumuzlu katkı maddesi insan veya domuz kılından üretilmektedir.Tıpta ilaç,gıda da unlu gıda ve ekmekte katkı maddesi olarak kullanılmaktadır.
Misalleri çoğaltmak mümkün,bugün tıpta ve gıda endüstrisinde bildiğimiz bitten, yengeç ayaklarına,kandan,domuzun her eczasına,pankreastan,kursağına varıncaya kadar akla hayale gelmedik katkı maddeleri üretilmektedir.Bizim de kursağımıza hergün bunların kullanıldığı gıda maddeleri girmektedir. Ve bizde artık Türkiye'de herşey var diye seviniyoruz..Ne yazık..
İnşAllah Allah doğru ve helal malları yemeyi nasip eder..