PORTAKAL RECELI''
Malzemeler
1 kg kalın kabuk portakal
2 kg tozşeker
4 su bardağı su
2 limon tuzu
Yapılışı
Portakalların kabuklarını üstten ince bir şekilde kazıyalım. Acısını almış olalım. Soğuk su dolu bir kaba koyup 4 saat bekletelim. Geniş bir tencerede su kaynatalım. Portakalları suya bütün atıp birkaç dakika haşlayalım.
çıkarır çıkarmaz hemen soğuk suya daldıralım. Reçeli yapacağımız tencereye şekeri ve 4 bardak suyu koyalım. Şerbet kıvamına gelinceye kadar kaynatalım. Portakalları elma gibi dilimleyip şerbetin içine ilave edelim. Reçel kıvamına gelinceye kadar pişirelim. Limon tuzunu ilave edelim biraz daha kaynatıp ateşten indirelim. Soğuduğunda cam kavanozlara aktarıp sıkıca kapatalım..AFIYET OLSUN
VISNE RECELLI''
MALZEMESI''
1/2 kg vişne (ben dondurulmuş kullandım)
2 su bardağı toz şeker 1 adet küçük boy limon
YAPILISI''
1. Vişneleri tencereye koyun ve orta ateşte tencerenin kapağı aralık olarak 7 dakika kaynatın. Zamanı kaynamaya başladıktan sonra tutacaksınız.
2. Vişneler sulanmış olacak ve toz şekeri ekleyin. 2-3 kere tahta kaşıkla karıştırarak şekeri yedirin. Kaynamaya başladıktan sonra 21 dakika kaynatın.
3. Limonu sıkın ve kaynamakta olan reçele ilave edin. 1-2 kere karıştırın ve 4 dakika kaynatın.4. Kavanozlara doldurun ve AFIYET OLSUN
KAYSI RECELI''
MALZEMESI''
1 kg Taze kayısı
1 kg toz şeker
HAZIRLANISI''
Tencereye ayıklanıp yıkanmış meyve alınır üzerine eşit miktar şeker her tarafına eşit dağılacak şekilde serpilir. Bir kaç saat bu halde bekletilir. bir taşım kaynatılır. Kaynadıktan 15 dakika sonra ocağın altı kapatılır ve soğumaya bırakılır. Soğuyunca cam kavanozlara doldurulur. Serin yerde korunur.AFIYET OLSUN
INCIR RECELLI''
MALZEMELER''
1.5 kg taze siyah incir
5 su bardağı şeker
4 su bardağı su
yarım limonun suyu
Hazırlanışı
ilk önce su, şeker ve limon suyu 15dk. kaynatılıp şerbet hazırlanır.kaynayan şerbetin içine taze incirler atılıp 1,5 saat kısık ateşte kaynatılır. İncir tatlınız hazır..AFIYET OLSUN
Böğürtlen Reçeli
Malzeme:
1 kilo böğürtlen
6 bardak toz şeker
1 kahve fincanı su (küçük)
yarım limon suyu
Yapılışı:
Meyveleri mümkünse yıkamadan tencereye bir kat meyve bir kat şeker koyarak yerleştirelim.
İçine su ve limon suyu da ekleyip kaynatalım.Şurup koyulaşana dek orta ateşte kaynatalım.Ara sıra köpüklerini delikli bir kepçe ile alalım.Soğuduktan sonra kavanozlara doldurup kapaklarını sıkıca kapatalım. AFIYET OLSUN
ERIK RECELI''
Malzemeler:
1 kg mürdüm eriği
750 gr toz şeker
1 kabuk tarçın
7-8 tane karanfil (Tarçın ve karanfil, reçel piştikten sonra alınır)
Hazırlanışı:
Erikler yıkanır, yarım ay biçiminde doğranır. Tencereye konur. Üzerine şeker eklenir. Tarçın ve karanfil konulur. Tencere ocağa yerleştirilir. Kısık ateşte yaklaşık 45 dk. pişirilir. Oluşan köpükler üzerinden alınır.
45. dk. sonra birkaç damla limon suyu eklenir. Tencere ocaktan alınır.AFIYET OLSUN