MERMER KEK''
MALZEMELER:
3 adet yumurta 1,5 su bardağı şeker 1 su bardağı süt veya yoğurt hangisi varsa
1 su bardağı mısırözü yağı veya ayçiçek 2,5 su bardağı un
1 paket kabartma tozu 1 paket vanilya veya 1 çay kaşığı tarçın
2 yemek kaşığı kakao ve 2 yemek kaşığı süt
YAPILIŞI:Yumurta ve şekeri mikserle yaklaşık 2- 3 dakika çırpıyoruz.Süt ve yağı ilave edip çırpmaya devam ediyoruz.Elenmiş una kabartma tozunu ilave edip karışıma ekliyoruz ve mikserin düşük hızıyla karıştırıyoruz.Tarçın veya vanilyayı ilave edip ortası delik yağlanmış kek kalıbına harcın yarısını döküyoruz.kalan harca kakao ve 2 yemek kaşığı sütü ekleyip karıştırıyoruz.Harcın üzerine gezdiriyoruz.Kalıbı hafifçe sallayıp iyice özleştiriyoruz.Bir çatalla hamurun üzrine aralıklarla bastırıyoruz.Şekilli olsun diye.Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırına veriyoruz..İlk 20 dakika fırın kapağını açmıyoruz.Yaklaşık 40-45 dakikada kekimiz hazır..AFIYET OLSUN
TENCEREDE FİNCAN KEK***
MALZEMELER:
1 adet yumurta
1,5 çay bardağı toz şeker
1 çay bardağı süt
2 çay bardağı un
2 yemek kaşığı kakao
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 portalakal kabuğu rendesi
YAPILIŞI:Öncelikle yumurta ve şekeri köpük köpük olana dek çırpıyoruz.
Sırasıyla diğer malzemeleride ilave edip karıştırıyoruz.Ardından fincanlarıda
yağlayıp harcımızı eşit şekilde bölüyoruz.Fincanlarımızı resimde gördüğünüz gibi
tencereye diziyoruz.fincanların yarısına gelecek şekilde ılık su ilave ediyoruz.
Tenceremizin kapağına temiz bir mutfak havlusu koyup kapatıyoruz.(buhar pişen
keklerin üzerine damlamasın diye)Ardından su kaynaya kadar yüksek ateşte kaynadıktan sonrada altını kısıp kısık ateşte 20 dakika kapağını hiç açmadan pişiriyoruz.20 dakika sonunda ocağı kapatıp kapağını açmadan 15 dakika bekliyoruz.Sürenin sonunda kapağı
açıp ilk sıcaklığı çıktıktan sonra fincanlardan çıkarıp servis yapıyoruz.AFIYET OLSUN
***AGLAYAN KEK***
MALZEMELER:
3 adet yumurta 1,5 su bardağı şeker Yarım su bardağı süt
yarım su bardağı sıvı yağ 1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya 2 yemek kaşığı kakao 2 su bardağı un
KREMASI İÇİN:
1 paket krem şanti 1 su bardağı süt
2 su bardağı süt(üzerine dökmek için
SOSU İÇİN:
1 su bardağı süt 1 su bardağı su 1 yemek kaşığı kakao
1 yemek kaşığı un
YAPILIŞI:İlk etapta krem şantimizi 1 su bardağı sütle çırpıp buzdolabına alalım..Yumurta ve şekeri mikserle çırpın.
Yağ ve sütü ilave edip çırpmaya devam edin.Kakao,vanilya
ve unu da ilave edip çırpın..Yağlanmış tepsiye dökün..Önceden ısıtılmış 175 veya 180 derecelik fırına verin..
Kürdan kontrolüyle pişip pişmediğine bakın..Piştikten sonra fırından alıp sıcakken üzerine 2 su bardağı soğuk sütü gezdirin..(Merak etmeyin hamurlaşmıyor..)
kekimiz iyice soğuduktan sonra krem şantiyi üzerine sürün..Sos için verilen tüm malzemeyi karıştırıp ocağa alın..karıştıra karıştıra pişirin ve bir kenarda soğumaya bırakın..Soğuduktan sonra kekinizin üzerine dökün..Buzdolabında biraz beklettikten sonra servis yapın..AFIYET OLSUN
***SEFTALI KEK***
Malzemeler:
50 ml sıvı yağ (ben zeytinyağ kullandım)
75 gr esmer şeker 150 ml su 150 gr un
2 tatlı kaşığı kabartma tozu 2 adet şeftali
1 adet rendelenmiş limonun kabuğu (isteğe bağlı)
YAPILISI''
Sıvı yağ, esmer şeker ve suyu bir tavaya koyup şeker eriyene kadar ısıtın. Şeker eridikten sonra ocaktan alın ılınmaya bırakın. Bir kaba un ve kabartma tozunu eleyin. Üzerine ılınmış şekerli karışımı yavaşça dökün ve iyice karıştırın. Kelepçeli kalıba yağlı kağıt serin üzerine şeftali dilimlerini yerleştirin. Şeftalilerin üzerine 1 tatlı kaşığı esmer şeker serpiştirin. İsterseniz limon kabuğu ekleyin. Üzerine kek karışımını dökün. Önceden ısıtılmış fırında 180 Cde 30 dk pişirin. Fırından çıktıktan sonra ılınmaya bırakın. Keki ters çevirin. Üzerini süsleyin. Ben file badem ve rende çikolata kullandım.AFIYET OLSUN
***CIKOLATALI KEK***
MALZEMELER''
2 yumurta (sarısı beyazı ayrılacak) 100 gr toz şeker
1 tatlı kaşığı vanilya aroması ya da 1 paket premium vanilya
200 ml sıvı krema (soğuk olacak) 100 gr un 30 gr kakao
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
CIKOLATALI GANAJ ICIN''
200 gr bitter çikolata (ben %55 kakao oranlı kuvertür kullandım)200 ml sıvı krema
1 tatlı kaşığı tereyağ Arası ve üzeri için ben 2 adet muz kullandım. Meyve olarak frambuaz, çilek vb. kullanabilirsiniz
YAPILISI'
Kek için yumurta sarıları, toz şeker ve vanilya aromasını şeker eriyene kadar çırpın. Üzerine soğuk sıvı kremayı ekleyin ve hızlı devirde krema hafif koyulaşana kadar çırpın. Bu karışımın üzerine un, kakao ve kabartma tozunu eleyin. Tahta bir kaşık yardımıyla dış taraftan ortaya doğru karıştırın. Aşırı karıştırmamaya dikkat edin. Yumurta beyazlarını ayrı bir kapta katılaşana ve kar beyaz olana kadar çırpın. Yumurta aklarını yavaş yavaş kek karışımına ekleyin. Tahta kaşıkla hafifçe karıştırarak yumurta beyazını kek karışımına yedirin. Puf puf görünümlü bir kek hamuru elde edeceksiniz. Yağlanmış ya da parşömen kağıdı serilmiş 18 cmlik kelepçeli kek kalıbına karışımı dökün. Üzerini düzleştirmek için kalıbı hafifçe tezgaha vurun. Önceden ısıtılmış fırında 180 Cde 45 dk pişirin.
Keki fırından çıkardıktan sonra soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra kalıptan çıkarın. Enlemesine ortadan ikiye bölün.Çikolatalı ganaj için sıvı kremayı küçük bir tencereye boşaltın. Kaynatmadan ısıtın. Dumanlar çıkmaya başlayınca ocaktan alın. İçine ufak doğranmış bitter çikolatayı ekleyin. Karıştırarak çikolatanın erimesini sağlayın. Son olarak tereyağı ekleyin. Eriyene kadar karıştırın. Ganajı oda sıcaklığında biraz katılaşması için bırakın.
Ganaj biraz katılaştıktan sonra yarısını taban olarak kullanacağınız parçanın üzerine sürün. İstediğiniz meyveyi koyun. Üzerine diğer kek parçasını kapatın. En üzerine geri kalan ganajı sürün. Soğuması için buzdolabına kaldırın. En az 3 saat bekletin.AFIYET OLSUN
***CEVIZLI ÜZÜMLÜ KEK***
Malzemeler:
3 yumurta 1.5 su bardağı şeker 1 su bardağı süt
1 su bardağı sıvı yağ 1 paket vanilya 1 paket kabartma tozu
3 su bardağı un 1 su bardağı iri ceviz 1 su bardağı çekirdeksiz üzüm
1 limon kabuğu rendesi
YAPILISI''
Yumurta ve şeker çırpılır içine sırasıyla sıvı yağ, süt, limon kabuğu rendesi, vanilya ilave edilip çırpılır en son olarak un ve kabartma tozuda konulup biraz karıştırıldıktan sonra yağlanmış kek kalıbına dökülür.
Kekimizin en üzerine cevizler ve üzümler ilave edilir ve 170 derece ısıda pişirilir.. AFIYET OLSUN
***MUZLU BATON KEK***
MALZEMELERI''
3 yumurta 1 su bardağı esmer şeker (Ben normal kullandım)
3 tane ezilmiş muz (Tercihen olgunlaşmış hani beğenmeyip yemediğimiz kararmış muzlar tam ideal)
1 su bardağından biraz az sıvı yağ 1 bardak iri çekilmiş ceviz
1 bardak üzüm 1 paket kabartma tozu 1 paket vanilya
1 su bardağı tam buğday unu
YAPILISI''
Yumurta ve yağ çırpılır. Ve un ve kabartma tozu haricinde tüm malzemeler eklenip çırpılır ve en son un ve kabartma tozu ilave edilip karıştırılır. Ve yağlanmış baton kalıba dökülür be yağlı kağıt serdim altına çünkü ne zaman üzüm ilaveli kek yapsam dibe çöküyor. İşimi şansa bırakmak istemedim. 180 derece ısıda pişirilir..
AFIYET OLSUN