CEVIZLI BAKLAVA''
MALZEMELER''
Yarım kg un 3 adet yumurta 1 çay bardağı süt
Yarım çay kaşığı tuz 3 çorba kaşığı yoğurt
Yufkaları açmak için 1 kase nişasta
2 paket margarin Yarım kilo ceviz
7 su bardağı toz şeker Yarım adet limon
8 su bardağı su
HAZIRLANISI''
Sekiz su bardağı su ve yedi su bardağı toz şeker kaynatılır ve şekerlerin çözünmesi sağlanır. Sonra içine yarım adet limonun suyu sıkılır. Yarım kilogram un, 3 adet yumurta, bir çay bardağı süt, bir çay bardağı sıvı yağ, tuz ve üç çorba kaşığı yoğurdu karıştırın. Kulak memesi kıvamında bir hamura ulaşıncaya kadar yoğurun. Yarım saat kadar dinlendirin. Sonra, hamurdan 30 adet ceviz büyüklüğünde parçalar alın ve üzerlerine nişasta serpip oklave yardımı ile açın. İçine koymak için 1 paket margarini eritin. Bir tepsinin içine bir yufkayı serin. Üzerine erittiğiniz margarinden bir parça serpin. Sonra ikinci yufkayı serin ve aynı şekilde yine yağ serpin. Üçüncü yufkaya da aynı işlemi uyguladıktan sonra, dördüncü yufkanın üzerine ceviz serpin ve 30 yufkayı bu şekilde bitirin. En son olarak da baklavayı uzunlamasına kesin. Tepsiyi hafifçe yan çevirin ve verevlemesine kesin. Diğer bir paket margarini eitip, baklavanın üzerine dökün. Önceden ısıtılmış fırında 25-30 derece kızartın. Fırından çıkardıktan sonra da önceden hazırlayıp soğuttuğunuz şerbeti baklavanın üzerine dökün..AFIYET OLSUN
YOGURT TATLISI''
MALZEMELER''
4 yumurta 2 çay bardağı yoğurt 1,5 çay bardağı irmik
5 çay bardağı un 1 çay bardağı şeker 2 paket vanilya
2 paket kabartma tozu Hindistan cevizi
SERBETI ICIN'
'4,5 su bardağı şeker
4,5 su bardağı su
1 tatlı kaşığı limon suyu
HAZIRLANISI''
Yumurtaları şekerle birlikte beyazlaşıp köpürene kadar çırpalım. Yoğurdu ekleyip tekrar çırpalım. Elenmiş unu, irmiği, kabartma tozunu, vanilyayı ekleyip mikserin düşük ayarı ile karıştıralım. Hamuru margarinle yağlayıp tabanına un serptiğimiz tepsiye boşaltalım. 180 derece ısılı fırında altı üstü pembeleşene kadar pişirelim. Fırından alır almaz üzerine önceden hazırlayıp soğuttuğumuz şerbeti gezdirelim. Tatlıyı sönmüş fırında 5 dk. daha bekletip şerbetini emmesini sağlayalım. Tatlıyı dilimleyip üzerine hindistan cevizi serpelim.AFIYET OLSUN
BENEKLI REVANI''
MALZEMELER:
4-yumurta 1s.b.-seker 1s.b.-yogurt
1s.b.-sivi yag 1,5s.b.-imik 1,5s.b.-un
1p.-kabartma tozu 1p.-vanilya
1/2-limon kabugu rendesi
SERBETI ICIN:5s.b.-su 4s.b.-seker 1/4-limon suyu
YAPILISI:
ILK ONCE SERBETI KAYNATIN VE SOGUMASI ICIN BIR KENARA AYIRIN
DIGER TARAFTA TÜM MALZEMELERI TEKER TEKER CIRP HAMURDAN COK AZ MIR MIKTAR AYIR VE KALANINI YAGLANIP UNLANMIS BORCAMA DOK
AYIRMIS OLDUGUMUZ HAMURA BIR KASIK YOGURT VE KAKAO ILAVE EDIP GUZEL KARISTIR VE KASIKLAN DIGER HAMURUN UZERINE ARALIKLI BENEKLER SEKLINDE KOY 170C FIRINDA UZERI KIZARANA DEK PISIR
FIRINDAN CIKARDIKTAN SONRA 7-8 DAKIKA BEKLET DILIMLE VE SOGUK SERBETI UZERINE KEPCEYLE GEZDIR
SERBETINI IYICE CEKINCE SERVIS YAPIN..AFIYET OLSUN
PARMAK TATLISI''
MALZEMELER:
4y.k.-irmik 4y.k.-seker 4y.k.-yogurt
1/2 cay b.-sivi yag 1-yumurta
1p.-kabartma tozu 1p.-vanilya un
UZERI ICIN'' yumurta sarisi
SERBETI ICIN'' 3su b.-seker 3,5su b.-su 1/4 -lion suyu
YAPILISI:
ILK ONCE SERBETINI KAYNATIP SOGUMAYA BIRAKIYORUZ DAHA SONRA HAMUR MALZEMELERINI COK GUZEL YOGUR
KUCUK BEZELERE AYIR VE PARMAK SEKLI VEREREK SEKILLENDIR VE YAGLANMIS TEPSIYE DIZ
TÜM HAMURU BU SEKILDE YAPTIKTAN SONRA UZERLERINE YUMURTA SARISI SÜRÜP KESKIN BICAKLA UZUN CIZGI HALINDE KESIKLER YAPIYORUZ VE 185C FIRINDA UZERLERI KIZARANA DEK PISIRIYORUZ
SURUP SOGUK TATLI SICAK OLMAK UZERE SERBETINI UZERLERINE GEZDIRIYORUZ AFIYET OLSUN...
CEVIZLI KADAYIF TATLISI''
MALZEMELERI''
1kg tel kadayıf
400-500gr kırılmış ceviz içi
150gr tereyağı 150gr margarin
Şerbeti için:
7 su bardağı toz şeker
6 su bardağı su yarım limonun suyu
HAZIRLANISI''
Kadayıfların hepsini 4 parmak boyunda kesin veya elinizle parçalayın.
Margarin ve tereyağını birleştirip eritin, kadayfıların üzerine dökün ve elinizle iyice yağı kadayıflara yedirin, her bir telini mutlaka tereyağına bulanmış olması gerekir.
Tepsiyi yağlayın ve kadayıfın yarısını tepsiye dökün. İlk önce elimizle iyice düzeltelim ve bastıralım, daha sonra başka bir tespinin tersi ile sıkıca bastıralım. En önemli nokta burada kadayıfları preslemekte mümkün olduğunca sıkı bastıralım.
Sonra cevizleri üzerine serpelim ve geri kalan kadayıfı da cevizlerin üzerine serelim. Tekrar önce elimizle sonra bir tepsi yardımı ile iyice presleyelim.
Önceden ısıtılmış 200 dereceli fırının en üst rafında üzeri altın rengi olana kadar pişirelim.
Sonra tepsiyi fırından çıkartalım ve alt tarafınında pişmesi için bir başka tepsiyi üzerine koyup ters çevirelim.
Bir kaç çay kaşığı tereyağı üzerine koyalım ve tekrar sıcak fırına verelim.
Bu arada şerbeti hazırlamaya başlayalım, şeker ve suyu tencereye alalım ve yüksek ateşte pişirelim. Kaynayınca altını kısalım ve 5-10 dakika daha kaynatalım. Ocaktan almadan önce limonu sıkalım.
Pişen kadayıfın fırından alalım ve 5 dakika bekletelim, sonra sıcak şerbeti her tafarına iyice dökelim ve üzerini kapatarak şerbeti çekmesini bekleyelim. Soğuyunca servis edelim AFIYET OLSUN
KAYMAKLI TATLI
MALZEMESI''
3 adet yufka 1.5 bardak süt 3 kaşık irmik 150 gr. fıstık içi
75 gr. tereyağı sıvıyağ
Şerbeti:
3 bardak şeker 1.5 bardak su
Küçük bir parça limonun suyu
HAZIRLANMASI''
Öncelikle 3 adet yufkanızı tepsinizin boyuna göre ölçerek yuvaklak olarak kesin. Parçalarını bir kenara kestiğiniz 3 tane yuvarlak parçayı ayrı bir kenara alın.Süt ve irmiği bir tavaya alıp ocağa alın, biraz karıştırarak katılaşana kadar pişirin. Soğumaya bırakın Tereyağını bir tavada eritin Tepsinin altını sıvıyağ ile yağlayın
Tepsiye dizeceğiniz yufkaları, altına ve üstüne tüm yuvarlak parçalar gelecek şekilde ve yufka katlarının aralarına eritilmiş tereyağı dökerek diziyoruz
Yufkalı katların ortasına gelindiğinde önce hazırlanıp soğutulan irmikli kaymağı eşit olarak yayıyoruz (soğuduğu sırada çok katılaştıysa biraz sütle açabilirsiniz) onun üzerine de toz fıstığı serpiyoruz.
ocak üzerinde pişirdiğimizden her iki taraf ayrı ayrı pişti. Bu yüzden üste birşey sürmedik ama fırında pişirecekseniz eğer kurumaması için üzerine de bir fırça veya kaşıkla sıvıyağ sürmelisiniz.(Fırında pişirmeden önce tatlıyı dilimlemelisiniz
Eğer ocakta pişiriyorsanız)alt taraf piştikten sonra aynı büyüklükteki ikinci tepsinizi de sıvıyağla yağlayın ve buna geçirip diğer tarafı da kızarana kadar pişirin. Tatlıyı dilimleyin.
Piştiği sırada şerbini hazırlayın. Şekeri bir tencereye alıp üzerine suyunu ilave edin. Kaynamaya başlayınca limon suyunu ekleyin ve 3-4 dk kaynatın.
Şerbetli tatlılarda birinin soğuk birinin sıcak olması gerektiğini söylerler ama babam ikisi de sıcakken döküyorum ben dedi. Şerbetini çektikten sonra ikram edebilirsiniz AFIYET OLSUN
CEVIZLI REVANI''
MALZEMELER
4 yumurta 1 su bardağı yoğurt 1 su bardağı irmik
1 su bardağı zeytinyağ 3 su bardağı un 1,5 su bardağı ceviz
imon rendesi tatlı kaşığı karbonat üzerine limon
irmik unla karışacak tüm malzemele mikserle çırpılıp yağlanmış tepsiye
dökülüp fırında pişicek
ŞERBETİ
1kilo şeker 1litre su Kek sıcakken şerbet soğuk dökülür.. AFIYET OLSUN