Melek-Yuzlum ask pinari 'nin melek yuzlusu
Cinsiyet :
Mesaj Sayısı : 363 Tecrübe : 664 Teşekkür Almış : 26 Kayıt tarihi : 21/11/09
| Konu: Bir kaç çeşit balkan yemeği ... Çarş. Mart 09, 2011 6:07 pm | |
| [center]
PATLICANLI BALKAN KÖFTESİ ...
Malzemeler :
Köfte için; 500 gr. kıyma 1 adet orta boy kuru soğan 2 diş sarımsak 1 adet yumurta karabiber tuz 2 dilim bayat ekmek
Diğer malzemeler; 5-6 adet patlıcan 3-4 adet domates 1 tatlı kaşığı salça 2-3 yemek kaşığı tereyağı 1 su bardağı süt 1 yemek kaşığı un 2 adet kırmızı biber ya da sivri biber 1 kase yoğurt
Yapılışı : Köfte için verilen malzemeler bir kaba alınır ve iyice özleşinceye kadar yoğrulur. Yuvarlak yassı köfteler hazırlanarak ızgarada veya yağsız tavada pişirilir. Patlıcanlar közlenir, kabukları suyun altına tutularak soyulur. Küp şeklinde doğranır. Bir tencereye 1 yemek kaşığı tereyağı alınır. 1 yemek kağışı un eklenerek un hafif renk değiştirene kadar kavrulur, soğuk süt eklenip hızlıca karıştırılır. Patlıcanlar da eklenip, tuzu ayarlanak bir süre pişirilir. Domatesler rendelenip, tereyağı ile birlikte bir süre pişirilir ve salça eklenir. Bir taşım kaynatılıp ocak kapatılır. Servis tabağına önce patlıcanlı malzeme alınır ve yayılır. Üzerlerine ortadan ikiye bölünmüş köfteler dizilir. Aralarına közlenmiş kırmızı veya sivri biberler yerleştirilir. Üzerine hazırlanan domates sosu gezdirilir. Ortadaki boşluğa çırpılmış yoğurt dökülerek servis yapılır. Afiyet olsun...
MANCA
Malzemeler 4 adet patlıcan 5-6 adet çarliton biber 5 diş sarmısak 2 adet orta boy domates 1 çay bardağı zeytinyağı tuz
YAPILIŞI: 4 adet patlıcan ve biberleri tercihen mangal ateşinde közlenir.kabukları soyularak doğranır. sarmısaklar bir miktar tuzla dövülür. közlenmiş biber ve patlıcanlara i lave edilerek dövülmeye devam edilir. Kızdırılmış zeytinyağı içine kabukları soyulup küp doğranmış domatesler ilave edilip suyunu çekene ve özlü bir karışım olana kadar pişirilir. iyice ezilen biber ve patlıcanların üzerine domates karışımı ilave edlilr.kalan yağ iyice kızdırılıp üzerlerine dökülür ve yağı içine alana kadar karıştırılır ve servis tabagına alınarak servis yapılır..AFIYET OLSUN..
,TAVUK BÜRYAN ...
MALZEMELER
* 2 adet tavuk budu * 1 su bardağı pirinç * 1 adet soğan * 1 adet domates * zeytinyağı * karabiber * Defne Yaprağı * tuz
HAZIRLANIŞI Tavuk butları 2 – 3 su bardağı su, defne yaprağı ve tuz ile haşlanır.Pirinç 1/2 su bardağı su ve az tuzla suyunu çekene kadar pişirilir.Soğan ince ince doğranıp zeytinyağında kavrulur.Domates püre haline getirilip kavrulan soğanlara eklenir.Domates suyunu çekince altı kapatılır.Fırına girebilen porselen kabın tabanı yağlanır.Domates ve soğanlı karışım tepsinin tabanına yayılır.Üstüne haşlanmış pirinç konulur.Haşlanmış tavuk butları pirincin üstüne yerleştirilir.Karabiber serpilir.Tavuğun haşlama suyundan 1,5 bardak tepsiye ilave edilir.Önceden 200 dereceye ısıtılmış fırında yaklaşık 40 dakika suyunu çekene kadar pişirilir AFIYET OLSUN ...
ÇARŞAF KIYMALI BÖREĞİ..
Malzemeleri: 1,5 su bardağı ılık su ve süt (yarı yarıya), 1 tatlı kaşığı toz maya, 1 yemek kaşığı sıvı yağ, Tuz, Aldığı kadar un (ele yapışmayacak sertlikte hamur olacak),
1 yumurta (üzeri için), Sıvı yağ (bezelerin arasına sürmek için),
İç harcı için:
İsteğe bağlı olarak; ıspanaklı iç veya patatesli iç veya kıymalı iç veya peynirli iç... kıymalı, peynirli vede patatesli olur)
Yapılışı: Derin bir kabın içinde mayayı, 1.5 su bardagi ılık su ve süt karışımı ile eritin. İçine biraz tuz ve sıvı yağ ekleyip karıştırın. Aldığı kadar unla iyice yoğurun. Hamurun uzerine nemli bir bez örtüp yarım saat dinlendirin. Daha sonra hamurdan 5-6 tane beze yapın ve tepsiye dizin. Bezeleri, merdane yardımıyla, pasta tabağı büyüklüğünde açın, yağlanmış servis tapağına koyun. Bütün bezeleri bu şekilde açın ve bezelerin hem altını hem üstünü iyice yağlayıp, üst üste koyun. Bütün bezeleri böyle açıp, yağladıktan sonra çarsaf veya sofra bezini yere veya yemek masasına serin. Açtığınız bezelerden birini çarşafın üzerine koyun, dikkatlice her tarafindan çekiştirerek incecik açın. iç harçtan açtığınız hamurun üzerine serpiştirin ve örtüyü kaldırarak, hamurun iki tarafını, ortada birleştirin. Yağlanmış tepsiye, ister uzunlamasına, ister gül gibi kıvrımlı, isterseniz de dilim dilim keserek yerleştirin. Tüm bezelere aynı işlemi uygulayıp, tepsiye dizin. Üzerine yumurta sarısı sürüp 180-200 derecede kızarıncaya kadar pişirin AFIYET OLSUN ... [center] | |
|