ACI BIBERLI DOMATES TURSUSU'''
Malzemeler:
4 kilo ufak açık yeşil acı biber 2 kilo domates (salçalık)
2 su bardağı sirke 30 diş sarımsak
12 çorba kaşığı kaya tuzu Maydanoz veya dereotu
Yapılışı:
Domatesleri geniş bir kabın içinde rendeleyin.
Biberlerin sapını kesin.
Domates rendesinin içine tuzunu, sirkesini, sarımsağını, biberleri katıp tüm malzemeleri harmanlayın ve kavanozlara doldurun.
Maydanozu üzerine yerleştirin ve kapağını sıkıca kapatın.(Domates asit yapacağı için kavanozları bir tepsi üzerine yerleştirirseniz 2-3 gün kadar kavanozdan sızma yapabilir. Suyunu 1 hafta kadar sonra kontrol edin. Azaldığı kadar su üzerine ilave edebilirsiniz.
Serin bir yerde muhafaza edin.AFIYET OLSUN
LAHANA TURŞUSU '''
MALZEMESI''
1 küçük lahana 1 çay kaşığı şeker 8-10 dis sarmısak
3-4 defne yaprağı 1 çay kaşığı kırmızı biber
2 limon 1 çorba kaşığı nohut 1 çorba kaşığı kaya tuzu
YAPILISI''
Lahananın dış yapraklarını atınız. Diğer yapraklarını yıkayıp üç parmak genişliğinde dilimleyiniz. Nohut, defne yaprağı ve sarmısak koyarak kavanoza yerleştiriniz. Limon, şeker ve kırmızı biber ilave edip üzerine tuzlu su dökünüz. Lahanaya bir ağırlık koyup, kapağını kapatınız. Hergün suyunu başka bir kaba yüksekten akıtıp tekrar kavonoza dökerek havalanıp mayalanmasını sağlayınız. 10 gün sonra serin bir yere koyunuz.
Lahana Turşunuz hazır.. AFIYET OLSUN
DOLMA BIBER TURSUSU''
Malzemeler:
2-3 kg dolma biber 1 kg lahana 1 kg domates 500 gr kırmızı biber
500 gr salatalık 500 gr havuç 1 bağ maydonoz
Sarımsak Kaya tuzu Su Elma sirkesi veya üzüm sirkesi..
YAPILISI'''
Ön hazırlık olarak lahanayı yapraklarından ayırıp iyice yıkayıp süzüyoruz.
Lahanayı çok ince kıyarak doğruyoruz. Geniş bir kaba alıyoruz.
Havuçların kabukların kabuklarını soyuyoruz. Küp şeklinde doğruyoruz.
Lahanaya ilave ediyoruz. Domateside yemeklik doğruyoruz.
Salatalığıda küp küp doğruyoruz. Kırmızı biberide küp küp doğrayıp sarımsaklarıda doğrayıp lahanaya ilave ediyoruz. Bir bağ maydonosu yıkayıp doğruyoruz.
Lahanaya ilave ediyoruz. Üzerine kaya tuzu ilave ediyoruz.
1 su bardağı sirke veya üzüm ezip lahanaya ilave edip karıştırıyoruz.
Karıştırdığımız sebzeleri dolma biberlerin içine dolduruyoruz. Cam kavanoza dik olarak sıralıyoruz.
Diğer tarafta suyu kaynatıp soğutuyoruz. Bir litre suya bir yemek kaşığı kaya tuzu koyup karıştırıyoruz.
Kavanozun içine sıraladığımız biberlerin üzerine çıkacak kadar 1 su bardağı sirke + tuzlu su koyuyoruz.
Sıkıca kapağını kapatıp serin bir yere koyuyoruz. AFIYET OLSUN
DOMATES TURSUSU''
MALZEMESI''
500 gr domates
1/2 çay bardağı elma sirkesi (Küçük çay bardağı)
1/2 çay bardağı sıvıyağ 2-3 diş sarımsak
5-6 adet acı biber Tuz
YAPILISI''
Domateslerin kabuklarını soyup küp şeklinde doğruyoruz. Doğradığımız domatesleri bir kaseye alıyoruz.
İçine elma sirkesi, sıvıyağ, tuz, sarımsakları küçük küçük doğrayıp domateslere katıp karıştırıyoruz.
Acı biberleri bütün olarak içine atıp karıştırıyoruz.
Cam kavanoza koyup yemeklerin yanında servis yapıyoruz.AFIYET OLSUN