Melek-Yuzlum ask pinari 'nin melek yuzlusu
Cinsiyet :
Mesaj Sayısı : 363 Tecrübe : 664 Teşekkür Almış : 26 Kayıt tarihi : 21/11/09
| Konu: BIR KAC HAMUR TARIFLERI Çarş. Haz. 01, 2011 8:58 pm | |
| Dızmana Tarifi Malzemeler 5 su bardağı un 1 çorba kaşığı dolusu kuru maya 1 çay kaşığı tuz 1 tatlı kaşığı toz şeker 1,5 bardak ılık su veya süt İçi için; beyaz peynir ve maydanoz karışımı Üstü için; 1 su bardağı yoğurt 1 çay bardağı sıvı yağ 1 çay kaşığı karbonat 1 adet yumurta biraz tuz 1 bardak ılık sütte kuru maya ve toz şekeri karıştırıp kabartın.Hamur için olan malzemeleri bir kapta özleşene kadar yoğurun.20-25 dakika ılık bir ortamda bekletin. Avuç içi kadar bezeler alın ve tezgah üstünde çay tabağı büyüklüğünde açın.Ortasına peynirli harcı koyup hamurun ağzını büzün ve yağlanmış tepsiye dizin.20 dakika kadar daha bekletin. Üzerine yoğurt, yumurta, yağ,karbonat ve bir miktar tuzu çırparak dökün 160 derecede üstleri kızarana kadar pişirin. İsterseniz üstüne çörek otu serpebilirsiniz. Bu tarifte çörek otu ve susam gerekli değil Afiyet olsun Mayalı Börek Malzemeler 4 su bardağı un 1,5 su bardağı ılık süt yeteri kadar tuz 1 çorba kaşığı kuru maya ve 1 tatlı kaşığı şeker İçi için; 3 adet patates 1 adet soğan tuz, karabiber ve pul biber veya istediğiniz bir harcı yapabilirsiniz Üstü için; 3 çorba kaşığı yoğurt yarım çay bardağı sıvı yağ 1 adet yumurta, susam veya çörek otu Hazırlanışı 1 su bardağı ılık süte şekeri ve mayayı ilave edip kabarmasını bekleyin.Unu ve tuzu karıştırın kabaran mayayı içine dökün ve yoğurun hamur özleşene kadar ılık sütü azar azar ilave ederek yoğurun.Özleşen hamuru ılık bir yerde 20 dakika mayalandırın. Patatesi haşlayın iyice yumuşayınca ezin.Bir tavaya soğanı ince ince kıyın ve pembeleştirin. Patatesi ilave edip biraz daha kavurun içine tuzunu ve baharatlarını katıp soğumaya bırakın. Mayalanmış hamuru bezelere ayırın ve unladığınız zeminde servis tabağı büyüklüğünde açın.İçine patatesli harcı koyup sarın rulo haline getirip gül şekli verin yada istediğiniz şekilde de yapabilirsiniz.Yağlanmış tepsiye dizin.Yumurta,yağ ve yoğurdu çırpın yaptığınız böreklerin üstüne sürün.Susam veya çörekotu serpin.20 dakika kadar bekletin.200 Derecelik fırında üstleri kızarana kadar pişirin.afiyet olsun Unlu Börek (Mercimekli veya Patatesli) Malzemeler 5 adet yufka 1 su bardağı sıvı yağ 1 su bardağından 1 parmak az su 2 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek 2 adet kuru soğan Karabiber, tuz 1 kâse peynir rendesi(tulum veya kaşar) 1 kâse un Üzerine sürmek için; 1 yumurta sarısı 1 yemek kaşığı sıvı yağ
Hazırlanışı
-Öncelikle iç harcını hazırlayın yemeklik doğradığınız soğanı sıvı yağda kavurduktan sonra üzerine haşlayıp suyunu süzdürdüğünüz mercimekleri, karabiber ve tuzunu ilave edin. Bir iki karıştırdıktan sonra ocağın altını söndürüp soğumaya bırakın. -Derin bir kâsede su ve sıvı yağı karıştırın(gerekirse yağ ilave edin) -Yufkayı tezgâhın üzerine serin. Yufkanın, yarısına sıvı yağ karışımından sürdükten sonra üzerine bir çorba kaşığı un eleyin(süt süzgüsü ile) -Yufkanın diğer yarısını üzerine katlayın ona da yağ sürüp un eleyin. Yufkanın uzun kısmına mercimekli harçtan koyun, mercimeklerin üzerine peynir rendesi serpin. Yufkanın kenarlarını çok az katlayıp rulo yapın. -Ruloyu üçer parmak genişliğinde keserek yağladığınız fırın tepsisine sıralayın. -Diğer yufkalara da aynı işlemi uygulayın. -Bir kâsede yumurta sarısı ile sıvı yağı karıştırıp böreklerin üzerine sürün. Önceden ısıttığınız fırında börekler kızarana kadar pişirin. Bu böreği resimdeki gibi patatesli de yapabilirsiniz patatesleri haşladıktan sonra rendeleyin, kavurduğunuz soğan ile karıştırıp peynir, tuz ve baharatlarını ilave edin. Böreği sigara böreği şeklinde de sarabiliriz .Isırgan Otlu Tava Böreği Malzemeler
2 yufka yarım su bardağı süt 1 yumurta yarım su bardağı sıvıyağ 300 gr ısırgan otu 1 küçük soğan tuz, bir yemek kaşığı salça
Hazırlanışı - Isırgan otu iyice yıkanıp sıcak suda bekletilir, yumuşayınca bir tavada soğanı kavrulur. Salça ve ısırgan otu eklenerek pişirilir. - Süt, yumurta ve yağ bir kapta karıştırılır. - Teflon tavaya biraz yağ sürülüp bir yufka dışarı sarkacak şekilde serilir ve karışımdan sürülür. - Diğer yufkanın yarısı parçalanarak serilir, süt karışımından ara ara sürülür. - Üzerine pişirmiş olduğumuz ısırgan otu serilir. - Kalan yarım yufka yine süt karışımından sürülerek serilir. - Sarkan yufkalarla üstü iyice sarılır ve orta ateşte iyice kızarıncaya kadar kızartılır, ters çevirilerek tekrar diğer tarafı kızartılır. - Dilimleyerek servis yapılır, afiyet olsun:) Kıymalı Gül Böreği Tarifi Malzemeler 3 adet yufka Yarım su bardağı sıvı yağ Yarım su bardağı süt (süt yerine yoğurt kullanabilirsiniz)
İç harcı için: 300 gr kıyma 1 adet kuru soğan, tuz, karabiber, kıymayı kavurmak için 2-3 yemek kaşığı sıvı yağ Üzerine sürmek için: bir yumurta sarısı,bir yemek kaşığı sıvı yağ
Hazırlanışı - Öncelikle böreğin iç harcını hazırlayıp soğumaya bırakın - Yufkalara sürmek için bir kâsede yarım bardak süt ve yarım bardak sıvı yağı karıştırın. - Bir yufkayı tezgâhın üzerine yayın. Üzerine yağlı- sütlü karışımdan sürün. Yufkayı bıçakla dörde bölün- Üçgen parçanın geniş kısmına kıymalı harçtan koyup, rulo şeklinde sarın. Sonra ruloyu kendi etrafında döndürerek gül şekli verin.(birleşim yerine yağlı karışımdan sürün açılmasın) - Diğer yufkalara da aynı işlemi uygulayın. - Börekleri yağlanmış fırın tepsisine sıralayın. - Bir yemek kaşığı sıvı yağ ile yumurta sarısını karıştırıp böreklerin üzerine sürün. - Börekleri önceden ısıttığınız fırında 180-200 derece arasında pişirin (fırın derecenizi kendi fırınınıza göre ayarlayın) İç harcı: iç harcını iki şekilde hazırlayabilirsiniz.Soğanı yemeklik doğrayın. 1:kıyma ve soğanı sıvıyağda kavurduktan sonra üzerine tuzunu ve karabiberini ilave edin 2: Kıyma ve soğanı tencereye koyun. Üzerini örtecek kadar da su koyun. Kıyma suyunu çekince, tencereye, sıvı yağ ilave edin. Kıyma ve soğanı güzelce kavurun en son tuz ve karabiberini ekleyin.dileyen başka baharat ekleyebilir. Size hangi yöntem kolay gelirse onu uygulayın. Not: iç harcınıza kıyma kavrulduktan sonra 1 adet rendelenmiş çiğ patates veya haşlanmış patates ilave edebilirsiniz. -Böreğinizi aynı şekilde ıspanaklı veya peynirli yapabilirsiniz. -Peynirli yaparsanız üzerine 1yumurta,yağ, yoğurt karışımı sürün böreğiniz hem lezzetli hem de yumuşak olsun.
Dolama Gül Börek Malzemeler 300 gr. dana kıyma 2 adet patlıcan 2 adet patates 1 baş soğan 5 adet yufka Yarım demet maydanoz Tuz, karabiber içine; 1 bardak sıvı yağ Yarım bardak su
Hazırlanışı Bir baş soğan ve 2 patlıcanı küp küp doğrayın, 2 adet patatesi rendeleyin, kavurun en son kıymayı ve ince doğranmış maydanozu ekleyin. Tuz, karabiber ekleyip ocağın altını kapatın. Yufkaları ortadan ikiye börüp su ve yağdan oluşan karışımdan kaşıkla serpin. Yufkanın düz olan kenarına iç harcından serin ve ince bir şekilde dolayın ve gül şeklinde rulo oluşturun. Yağlanmış fırın tepsisine sıralayın kalan yufkaları da aynı şekilde hazırlayıp üzerlerine yumurta sarısı sürüp 200 derece fırında 30 dk. pişirin. Afiyet olsun. Puf Böreği Malzemeler
2.5 bardak un 1 tatlı kaşığı tuz 1 tatlı kaşığı karbonat 2 kaşık yoğurt 1 yumurta(küçükse 2 tane)
içi için; çekirdekleri çıkarılmış zeytin, peynir, patates, kıymalı harç kullanabilirsiniz ben zeytin ve peynirli yaptım.
Hazırlanışı Hamur malzemelerini bir kaba alın ve özleşene kadar yoğurun.5 dakika bekletin.Küçük ve çok ince olmayacak şekilde açın.Resimde boyutunu ve kapatma şekillerini göreceksiniz.İç harcınızı koyun kenarlarını çok iyi kapatın veya benim gibi ruletle kesin.Bol sıvı yağda kızartın yalnız çok çabuk kızarıyor yanından ayrılmayın.Kızaran börekleri tabağa alın. Bu börek bol yağda kızarmasına rağmen hiç yağ çekmez garanti ediyorum,sigara böreği gibi ağır olmuyor .Yağda Kızarmış Peynirli Börek Malzemeler
1 kase yoğurt 1 paket kabartma tozu 1 adet yumurta 1 çay kaşığı tuz Alabildiği kadar un İçi için: Beyaz Peynir Maydanoz
Kızartmak için: Sıvıyağ
Hazırlanışı Malzemeleri yoğurma kabınıza alarak hamur elinize yapışmayacak kıvama gelene kadar un ekleyerek yoğurun. Hazırladığınız hamuru 2 eşit parçaya bölerek iki tane beze oluşturun. Her iki bezeyi de oklava ile yaklaşık 40 cm çapında açın. Açtığınız hamurun üzerine peynir ve maydanoz ile hazırladığınız iç malzemesini serpiştirin ve üzerini açmış olduğunuz diğer hamur ile kapatın. Kenarlarından ve üzerinden hafifçe bastırarak yapıştırın. Hamuru bıçak yardımı ile küçük kareler halinde kesin. Tavada kızdırmış olduğunuz bol yağda her iki yüzünü de kızartın. Afiyet olsun Paçanga Böreği Malzemeler 3 adet yufka 100 gr pastırma 100 gr kaşar peyniri 2 adet sivribiber 2 adet ortaboy domates sıvıyağ
Hazırlanışı Pastırmayı, domatesi, biberi küçük küçük doğradım,kaşar peynirini rendeledim. Her bir yufkayı 8 eşit parçaya böldüm. En alt kısmına iç harçtan koydum iki parmak eninde sigara böreği gibi sardım. Kızgın yağda kızarttım.. AFİYET OLSUN.. NOT: Börekleri kızarttıktan sonra fazla yağını çekmesi için kağıt havluda bekletirseniz daha hafif olur. Bu börekte kaşar peyniri olduğu için biraz fazla yağlı oluyor. Bardak Altı(Fındık) Lahmacun Tarifi Malzemeler
600 gr dana koyun karışık orta yağlı kıyma (tek çekilecek) 400 gr soğan (soyulmuş) 400 gr domates(kabuğu soyulmuş) Yarım demet maydonoz 1 kaşık ev biber salçası Tuz Karabiber Pul biber 1 kaşık yoğurt ½ çay bardağı sıvıyağ(etiniz çok yağlıysa azaltabilirsiniz)
Hazırlanışı
Soğan , domatesiniz elde ince doğrayın.Tuz karabiber tatlı pulbiberle tüm sebzeleri öldürün, ardından etinizi ekleyin.Enson yağınızı ve yoğurdunuzu ekleyin iyice karıştırın. Odun ateşinde pişmeye gönderin.(kara tepsilerde pişirilir))(Mersin –Adana yöresinde) Not :Bardak altı(fındık) lahmacun,yöresel lahmacundur.Ebat çay tabağı boyutundadır.Arzuya göre ince kıyılmış taze biber ve sarımsak eklenir. Malzemeyi asla robottan geçirmeyin,sulanır. Yoğurt lahmacununuz yumuşacık yapacaktır.Asla fırından gelince sarmalayarak hamurlaştırmayın Artan lahmacunu 1-2 gün içerisinde teflon tavada ısıtarak tüketmenizi öneririm,kalanı yüz yüze kapatıp derin dondurucuda buzdolabı poşetinde 2 ay kadar saklayabilirsiniz Fransiz Usulü Benye(Beignets) Malzemeler
500 Gram un 42 gram yaş maya 70 gram şeker 150 ml ılık su 60 gram tereyağı 3 yumurta 1 café kaşığı tuz
Hazırlanışı
Tüm malzemeleri karıştırıp hamuru iyice yoğurun. Ve sonra hamuru kabarana kadar bekletin. Dinlendirdiğiniz hamurdan küçük parçalar koparıp yuvarlayın( isteğe göre elma kompostosu, çilek kompostosu,vişne kompostosu vs.. koyup geri yuvarlayabilirsiniz) ve yine hamurları kabarmaya bırakın.. Diğer taraftan tenceremize yeterince yağı dolduralım ve ısıtalım.. Kabaran benyelerimizi içinde çevire çevire(içi iyice pişmesi gerek aksi taktirde hamur olur) kizartalım. Kısık ateste uzun süre çevirip yanmadan kızartırsaniz içide pişmiş olacaktır. Ben koymadım ama siz isterseniz benyelerimizi kızarttıktan sonra biraz şekerin içine tarçın ekleyip karıştırın benyeleriniz kızarınca hemen çıkarıp şekerli tarçının içine atıp her yerine yedirin biraz soğutun benyeleriniz servise hazirdir.Afiyet olsun! Cevizli Haşhaşlı Çörek Tarifi Malzemeler
1 kg un 1 çorba kaşığı kuru maya 1 tatlı kaşığı şeker Aldığı kadar ılık su Tuz Ezilmiş haşhaş (hazır satılıyor, bulamazsanız haşhaşı teflonda yağ koymadan kavurun ve robotta yağı iyice çıkana kadar çekin) Ceviz Sıvı yağ 1 adet yumurta
Hazırlanışı Bir kase içerisinde mayayı ve şekeri ılık su ile eriterek 5 dakika kadar bekletin Ardından hamur kabına unu ve tuzu koyarak mayayı da ekleyin. Ilık su ile yumuşak bir hamur kıvamına gelene kadar yoğurun. Üzerini örterek mayalanmasını bekleyin(yaklaşık 1 saat). NOT: Dilerseniz ekmek fırınlarında satılan hamurdan alarak da yapabilirsiniz. Hamurun mayası geldikten sonra hamuru 4 eşit parçaya bölün. Hamuru elinizle biraz genişleterek üzerine sıvı yağ dökün, haşhaşı ve cevizi üzerine yayın. Açmış olduğunuz hamuru 5 cm lik şeritler halinde kesin ve her şeriti rulo haline getirin. Yağlamış olduğunuz kelepçeli kalıba ruloları yerleştirin. Hamurun tamamını bu şekilde yaptıktan sonra üzerine yumurta sürerek. 180 derece ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirin. | |
|