inegöl köftesi
Malzemeler:
500 gr. kıyma Su Tost ekmeği Tuz
Karabiber 1 tatlı kaşığı karbonat Yarım limon suyu
1 kuru soğan..
Hazırlanışı:
Karıştırma kabına 500 gr.kıymayı alın.Tost ekmeklerin kenar kısımlarını kesin.
Tost ekmeklerini suda ıslatın ve fazla suyunu elinizle sıkıp kıymanın üzerine ilave edin.
Üzerine bir miktar su ekleyin. Karbonat,limon suyu,ve soğan suyunu ilave edip elinizle yoğurun.
Daha sonra buzdolabında bir süre bekletin.Kıymayı uzun olarak şekil verip sıvıyağda kızartıp servis..AFIYET OLSUN
TAVUK KÖFTESİ,,
MALZEMELER,,
Tavuk göğüs eti Soğan Bayat ekmek içi
Kimyon Karabiber
Bir iki kaşık sıvı yağ tuz
HAZIRLANIŞI,,
Tavuk göğüs eti ve soğan irice doğranarak rondoda kıyma haline getirilir.
Yoğurma kabına alınan kıymaya, ekmek içi, tuz, kimyon, karabiber,
bir yemek kaşığı sıvı yağ ilave edilerek güzelce yoğrulur, köfte şekli verilerek kızartılır.AFIYET OLSUN
SALÇALI KÖFTE TARİFİ,,
YAPILISI MALZEMESI,,
2 defa çekilmiş kıymanın içine, 1 baş rendelenmiş soğan, ıslatıp sıkılmış ekmek içi, tuz, karabiber, kimyon ve maydanozu çok ince kıyarak koyunuz.
Et yağlı olursa 1 tane yumurta da kırabilirsiniz. Bütün malzemeyi iyice yoğur-duktan sonra buzdolabında yarım saat bekletiniz. Islak avuç içinde köftelere oval veya istediğiniz şeklî verdikten sonra kızartıp bir tepsiye diziniz.
Tavada kalan yağa kabukları soyulmuş fındık büyüklüğünde doğranmış domates veya sulandırılmış salça koyup 1-2 dakika kavurunuz. 1 çay bardağı su koyun kaynatınız ve tepsideki köftelerin üzerine dökünüz.
Kapak örtüp 5-10 dakika pişirdikten sonra kızarmış patatesle servis yapınız.AFIYET OLSUN
PATATES KÖFTESI,,
MALZEMESI YAPILIŞI,,
Derin bir kap içine iki defa çekilmiş köftelik kıymayı, ıslatılmış ve iyice ufalanmış kalın bir dilim ekmeğin içini, rendelenmiş soğanı, yumurtayı, ince ince kıyılmış maydanozu, karabiber ve tuzu koyarak elinizle on dakika kadar yoğurun. Yoğurma işi tamamlanırca iki avucunuzu biraz ıslatıp hazırlanan malzemeden ceviz büyüklüğünde parça lar kopararak avucunuzda yoğurup yassı ve yuvarlak bir şekil verin. Öte yandan patatesleri de,doğrayıp köftelerin kalınlığında ve aynı yuvarlaklıkta (iki buçuk lira boyunda) doğrayın. Yıkadıktan sonra, bunları hafifçe pembe bir rerk •alana kadar kızartın. Yayvan bir kap içine margarin yağını yayıp içine kabukları soyulmuş ve yuvarlak doğranmış domatesleri, üzerine patatesleri ve köfteleri de yarı yatık bir şekilde dizdikten sonra, üstünü örtecek kadar su koyup orta hararetteki bir ateşte, kapağı kapalı olarak pişmeye bırakın. İstendiği takdirde köfte piştikten sonra bir süre de fırına koyup üstünün kızarması temin edilir.AFIYET OLSUN
KADIN BUDU KÖFTESİ,,
MALZEMESİ YAPILIŞI,,
150 gr. soğan İncecik doğranır. 75 gr. yağ ile saranncaya kadar kavrulur. 3 desilitre su ilâve edilir. Ayıklanarak 30 dakika evvelden ılık suda ıslatılmış pirinç ilâve edilir. Yavaş yavaş pilâv hâline gelinceye kadar pişirilir. Kıymanın yarısı, yağsız olarak kavrulur. Kalan kıymaya ilâve edilir. Pişen pirinç, kıyılmış maydanoz, tuz, biber, 3 yumurta ilâve edilip yoğurulur. İki ceviz büyüklüğünde parçalara bölünerek yuvarlanır. Oval şekil verilir. Galeta tozuna bulanır. Kalan yumurtalar yumurta tenceresinde kırılır. Hafif ateş üzerinde, yoğurt koyuluğuna gelinceye kadar çarpılır. Un ilâve edilir. Köfteler bulunarak kızdırılmış yağda kızartılır. Köfteye garnetör olarak patates ilâve edilir.AFIYET OLSUN
KURBAN KÖFTESİ,,
MALZEMESİ YAPILIŞI,,
Keskin bir bıçak vasıtasıyla, kurban eti ince ince kıyılır; Çok ince bir halde kıyılmış bu et, büyükçe bir havan içinde döğülür. İçerisine; küçük küçük doğranmış soğanlar, dövülmüş sarımsak, kimyon, tuz, ıslatılmış ekmek içi, biber ve bir tane yumurta kırılarak, iyice, güzelce yoğu-rulur. Bu hamura, çok ince kıyılmış maydanoz da katılır. Una bulanarak kızgın yağda kızartılır. Köftenin yanında şunlar da ikram edilebilir: 1- Maydanoz ve soğan ile hazırlanmış piyaz üzerine yarım limon sıkılır. 2- Sarımsaklı domates salçası hazırlanır. Bunun için domates, sirke ve sar-mısak kızartma yağında pişirilir..AFIYET OLSUN
HASAN PAŞA KÖFTESİ,,
MALZEMESİ YAPILIŞI,,
İki defa çekilmiş etin içerisine ıslatılmış ve ufalanmış ekmek içini rendelenmiş soğanı, 2 yumurtayı, tuzu karabiberi koyup iyice yoğurunuz. Etten yumurta büyüklüğünde parçaları oval şekle getirip tam ortalarını iyice bir tepsiye diziniz. Üzerine 2 kaşık yağ koyup orta hararetli fırında 20 – 25 dakika pişiriniz. Diğer tarafta patatesleri iyice haşlayıp püre haline getiriniz. Ezilmiş patatesleri bir tencereye koyup üzerine 1 kaşık yağ, 1 adet yumurta, 2 kaşık süt, tuz karabiber koyup karıştırarak 5 dakika pişiriniz. Sonra bu püreden kaşıkla alıp tepsideki köftelerin çukur kısmına iyice doldurunuz, 2 kaşık salçayı 1 çay bardağı suyla sulandırıp tepsideki köftelerin üzerine dökerek orta hararetli bir f’rına koyunuz.. Köftelerin üzeri pembemsi bir hal alınca fırından alınız. Servis tabağına şeklini bozmadan alıp servis yapınız..AFİYET OLSUN